Sommaren fortsatte verkligen ända in i kaklet hela augusti ut och det kom dessutom lite välbehövligt regn däremellan. Det betyder att druvorna mognat i rasande fart och skörden kommer att starta tidigare än vi trodde bara för några veckor sedan. Söndag den 8 september börjar vi med skörd av Solaris för mousserande vin.

Som helhet har säsongen varit bättre än ett genomsnittsår trots att några sena frostnätter i maj hotade knopparna. Skadorna blev som tur var ganska begränsade. Ett annat problem under säsongen har varit ett ovanligt hårt mjöldaggstryck trots torrt väder. Ibland kan dock torkan påverka negativt genom att stockarna stressas och blir mer mottagliga. På det flesta sorter har smittan hållits under kontroll. Tyvärr inte på Chardonnay som är väldigt känsliga. Mer än hälften av klasarna är drabbade så det blir troligen som 2016 då vi testade att skörda allt ändå men pressa dem separat. Mjöldaggsangripna druvor fick en helt annan karaktär och vinet blev nästan bronsfärgat. Flera odlare som testat Chardonnay har så småningom gett upp och kanske minskar vi något till nästa säsong och drar upp en del av de mest mjöldaggsdrabbade stockarna.

Nedan följer bilder från idag den 1 september. Först Solaris som uppnått ca. 80 Oe.

Sedan Rondo med runt 60 Oe

Därefter som alltid fina saphiraklasar med ca. 55 Oe.

Slutligen Dornfelder som för ovanlighetens skull är fina i år. Ligger som synes ett par veckor efter Rondo i utveckling.

Snart dags för skörd men trots näten letar sig en del koltrastar in och kalasar på druvor. Just nu är Solaris populärast.