S:t Vincent-dagen infaller den 22 januari men firandet i Bourgogne, Champagne och andra vindistrikt i Frankrike sker kommande helg eller helger. Den officiella Saint Vincent Tournant-byn 2019 är Vezelay i Yonne i Bourgogne. Helgonet Sankt Vincent var en martyr från tidig kristendom (300-talet) som under religionsförföljelser av kristna greps och torterades. Det visade sig nästan omöjligt att ta död på honom och en teori är att han därför valdes som sinnebilden för vinrankans oerhörda livskraft. En annan teori är att han torterades i en vinpress så att blodet bokstavligen flöt och därav Vin Sang som på fransk (slang) betyder vin och blod. Ytterligare en teori är att Vin Cent tolkas som Vin Cent dvs. Vin 100. 100% är den högsta klassificeringen en vinby (Cru) kan få och innebär då det finaste som kan uppnås, Grand Cru.

Det är hur som helst definitivt värt att fira S:t Vincent med en flaska Champagne den 22:e januari eller i helgen efter (26-27 januari) som i Frankrike och varför inte passa på att utmana Champagne med en flaska svenskt bubbel. Tyvärr får vi som hobbyodlare inte sälja något vin men numera finns det några trevliga svenska mousserande viner på Systembolaget och fler är på gång att lanseras under våren och sommaren. Vi kommer att ha blindprovning igen där vi ställer vårt Saphira mot en äkta Champagne i liknande stil.

De svenska mousserande vinerna är vanligen gjorda på druvan Solaris och liknar mer en tysk Winzersekt på druvan Riesling i sin stil snarare än Champagne. De är ganska druvtypiska för Solaris som kan ge mycket bra mousserande viner. Vi på Lyngby Vingård som tillhör pionjärerna inom mousserande vin i Sverige har dock visat att det går att göra bra mousserande viner i Sverige även på andra druvor. Vi har blivit diplomerade för alla våra 4 olika mousserande viner som vi tillverkar. Vi var godkända för vårt Chardonnay och Saphira vid Svensk Vinbedömning 2016, fick bronsmedalj för vårt Solaris 2017 och ännu en bronsmedalj för vårt Pinot Meunier, blanc de noir 2018. Vi hade därmed sveriges bästa mousserande vin både 2016 och 2017 samt det näst bästa enligt juryn 2018. Detta är vi oerhört stolta över. Den druva vi tror mest på av de ovan nämnda att utmana Solaris är Saphira. Då beaktar vi parametrar både i form av smak, där Saphira ger viner som mer påminner on Champagne i sin stil, men även faktorer som sundhet och att man ska kunna få en pålitlig skörd lika ofta som Solaris. Saphiras nackdel är egentligen den sena mognaden, annars bedömer vin den som en utmärkt druva för mousserande vin.

Av de övriga druvorna Pinot Meunier och Chardonnay går det att framställa bra viner men de är båda sent mognande i vårt klimat och drabbas mycket mer av sjudomar, eftersom de är rena Vitis Vinifera. De gör att de kräver mer arbete att odla och att man inte kan räkna med kontinuitet i form av skörd varje år. Vi har idag fler stockar av Chardonnay än av Pinot Meunier men skulle vi utöka idag skulle vi välja Meunier av dessa båda.

Tyvärr ser inte gårdsförsäljning ut att prioriteras av den nytillkomna regeringen och utan gårdsförsäljning ser vi små möjligheter att nå lönsamhet i vår verksamhet om vi skulle ta steget att bli kommersiella och få lov att sälja våra viner. Det skulle också vara ett väldigt stort steg att utöka odlingen från dagens 500 stockar då det skulle kräva en helt annan utrustning än vi har idag. Drömmen lever dock vidare och vårt första delmål är definitivt och med råge uppnått, att bevisa att vi kan göra bra viner i Sverige!!