Årets vinskörd har liksom sommaren 2018 inneburit rekord både i volym och mognadsgrad.
Skörden startade också väldigt tidigt med Solaris till mousserande vin den 1 september och avslutades nästan den 28 september med sorter som Chardonnay, Saphira och alla Pinotsorter. Hittills har vi skördat 700 kg prima druvor, vilket är nytt rekord för oss, och vi har sparat ca. 10% till en Spätlese eller late harvest som vissa kallar det som ska ske nu på lördag i det prognostiserade brittsommarvädret. Dessutom skördar vi då också våra allra senaste sorter Merlot och Dornfelder för rött vin. Aldrig tidigare har vi nått så hög mognad i de sena sorterna.

Då vi var i Champagne i slutet av september för att fira högtidsdag blev skörden av Chardonnay, Saphira och Pinotsorterna genomförd först den 28 september. Detta visade sig vara för sent för att kunna tillverka mousserande viner så som vi brukar. Mognaden var helt enkelt för hög i druvorna. Chardonnay nådde 92 Oe och Saphira hela 97 Oe. Detta trodde vi inte var möjligt på våra breddgrader. Nu blir det istället stilla vita viner på dessa druvor och ett mycket ljust rosévin på Pinotsorterna. Detta blir spännande då det är första gången dessa druvsorter har kunnat visa sin fulla potential i vårt klimat.