Vinsäsongen 2017, en uppdatering

Det är inget vinår som går till historien som det bästa av år direkt. 2014 var enormt bra, 2015 uruselt, 2016 exceptionellt bra och 2017 är som det ser ut just nu bara något bättre än 2015. Det har varit en solfattig och blåsig sommar så långt. Kallt och regnigt väder ställde till det i blomningen så att den inte har blivit optimal. Saphira har klarat sig bra och Solaris ganska bra medan Chardonnay mycket dåligt. Det blir en mager chardonnayskörd i år. Druvornas utveckling är pga. vädret försenad så det blir en kamp mot klockan för att druvorna ska hinna mogna. Vi behöver verkligen en solrik september precis som 2016. Solaris är det inga problem med. Blir inte mognadsgraden så hög ökar vi istället volymen som går till mousserande vin då druvorna för detta ändamål ändå ska skördas innan fullmognad för att uppnå optimalt resultat i form av balans av syra, sötma och aromutveckling. Som ett exempel erhöll vi vid årets svenska vinbedömning en bronsmedalj för vårt mousserande Solaris från 2015 och årgång 2015 var ändå totalt sett en av de sämsta i den svenska vinodlingens korta (ca.20-åriga) historia.

I slutet av juni hade vi en visning för ett gäng entusiastiska besökare som hade åkt på en skånsk vinresa arrangerad av Gavelinwine. Ett mycket trevligt besök där deltagarna hos oss fick en inblick i en hobbyodlares vardag i kontrast mot de 4 kommersiella och betydligt större vingårdar som man också besökte samma dag. Det som stack ut hos oss är valet av sorter där Saphira och Pinot Meunier är 2 sorter vi jobbar med för det mousserande vinet. Vårt mousserande vin på Saphira har lovordats av vinbedömare och vi är stolta över att så vitt vi vet vara ensamma om denna druvsort i Sverige. Pinot Meunier är den s.k. 3:e och lite mer anonyma champagnedruvan som också kan ge ett fint resultat i Sverige. Vårt mousserande på Pinot Meunier är ännu oprövat i någon bedömning. Tyvärr fick besökarna hos oss inte prova vårt vin då vi fortfarande är på hobbystadiet.

Slutligen måste nämnas att 2017 är året då svenskt vin har tagit många kvalitetskliv framåt och detta har också uppmärksammats i media. Igår kunde man i tidningen Dagens Industri läsa en 4 sidor lång artikel om vinodlingen på Kullahalvön (se länk nedan). Vi är ännu på hobbystadiet men det är inte utan att man blir inspirerad av att ta steget till att bli kommersiell när man läser en sådan positiv artikel. Allt bygger dock på att gårdsförsäljning av vin blir tillåtet i Sverige annars finns det inga utsikter till lönsamhet för en så liten odlare som oss.

http://www.di.se/nyheter/vinodlingarna-frodas-i-skane/

Saphiraklasar 19 augusti.

Ovanstående bilder visar i tur och ordning överst från vänster, Solarisklasar, en översikt över druvhavet och en av vinraderna den 19 augusti.Visning för skånska vinresor den 28 juni.