Efter det otroliga sommarvädret i september har mognaden i druvorna verkligen rusat iväg. På bilden syns nästan fullmogna Solaris (överst) samt merlotdruvor på god väg mot mognad. Redan den 6 september skördades ungefär 1/10 av solarisdruvorna i syfte att skapa ett grundvin för mousserande vin. På lördag den 24 september är det dags att skörda resterande Solaris för det stilla vita vinet. Det ser onekligen bra ut med sunda druvor med mycket bra sockervärden. Idag 18 september ca. 100 Oe.

Merlotdruvorna får dock hänga några veckor till innan de är skördeklara för ett rött vin tillsammans med Dornfelder precis i som 2014-års lyckade rödvin som fick diplom vid Svensk Vinbedömning 2016. Som synes är de ännu inte helt blåfärgade men har en sockerhalt kring 50 Oe, vilket är extremt bra för att vara i mitten av september.

Det har verkligen varit ett exceptionellt bra vinår 2016 där alla våra olika sorter ser ut att kunna mogna ut på ett bra sätt. Solaris är den tidigast mognande sorten och Merlot är den senast mognande sorten vi odlar.

Sockertal den 18 september:

Solaris 100 Oe
Rondo 70-75 Oe
Saphira 60-65 Oe
Pinotsorter 60-70 Oe
Chardonnay 50 Oe
Dornfelder 60 Oe
Merlot 50 Oe