Juli har varit helt galen vad gäller tillväxt bland rankorna. Det har varit en utmaning att hinna med att rensa alla sidoskott, binda upp huvudskott och samtidigt hålla ogräset i schack. Nu är vi någorlunda i fas men fortfarande finns många sidoskott kvar att gallra bort samt sidoskott till redan pincerade sidoskott!

Kring 1 augusti brukar man säga att druvorna börja svälla upp på allvar och börja producera socker samtidigt som den extrema tillväxten i rankorna avtar. På bilden syns blivande mousserande vin i form av saphirastockar i regn den 30 juli. Som synes är klasarna redan ganska väl utvecklade och ligger uppskattningsvis en hel månad före 2015 och kanske 2 veckor före ett normalår. Om vädret bara blir hyggligt bra resten av säsongen kan 2016 bli en mycket bra årgång!

Det som står på tur i augusti är att gallra bland klasarna, s.k. grönskörd, ta bort fler blad i druvzonen och plocka fram refraktometern för att börja mäta sockerhalt i druvorna. När denna är tillräckligt hög och när de blå druvorna börjar skifta färg från grönt till blått (veraison) är det dags att sätta upp nät mot fåglarna