Nu när det börjar dra ihop sig till årets första aktivitet i vingården, vinterbeskärningen som inleds med en grovbeskärning, är det på sin plats att summera vinåret 2015.

Odlingsmässigt var 2015 ett av de sämsta åren på länge. Våren var sen och sommaren kall och inte ens den varma hösten kunde få upp mognaden av druvorna till önskad nivå. Vi plågades också av ett utbrott av mjöldagg som spreds blixtsnabbt när värmen kom i augusti.

Vin har det blivit ändå men med en helt annan karaktär än 2014 då druvorna var fullmogna och aromatiska. Solarisskörden var ok och mognadsgraden passar väldigt bra till ett mousserande vin. Vi kommer att göra både stilla och mousserande vin på Solaris.

Otroligt nog har det också blivit ett hyggligt basvin för mousserande även av de sena sorterna Chardonnay, Saphira och Pinot Meunier. Skörden av dessa var nästan på väg att ställas in pga. för dålig mognad men som tur var väntade vi riktigt länge och skördade den 30 oktober, vilket var vår senaste skördedatum någonsin.

Om skörden 2015 nu inte var den allra bästa har vi istället kunnat glädja oss åt att vi fått fina omdömen om flera av våra viner under året!

Det bästa var på årets svenska vinbedömning då vi fick diplom för vårt stilla vita Solaris som blev Sveriges näst bästa vita vin!

Så här skrev t.ex. Murre när han provade vinet senare under hösten.

“Stor kraftfull smak med hög alkoholhalt, restsötma och karaktär, god kocentration.”

Glädjande nog har vi också fått positiva omdömen om våra mousserande viner under året. Vi gör mousserande viner på flera olika druvor men så här skrev Anders Öhman från Gustibus om vårt Chardonnay 2010 som lagrats 3,5 år på jästfällningen.

“Trevlig gulfruktig, frisk doft med någon brödig nötighet.

Måttlig mousse och en mycket markerad syra som dock balanseras av bra frukt och en liten fet autolyskaraktär. Bra längd. Riktigt bra om man har överseende med den ”svenska syran”.”

Även våra andra mousserande viner på druvorna Saphira resp. Solaris har utvecklats väl och fått goda omdömen, vilket vi är mycket glada för. Vi har arbetat för detta under många år!

Hur gick det då på nyårsafton då vi gjorde vår traditionella provning då vi ställer vårt eget bubbel mot en äkta Champagne? Jo i år var det en Lyngby Saphira brut 2014 som ställdes mot en Pol Roger. Helt olika druvor och en helt annan lagringstid i Champagnen gjorde jämförelsen orättvis. Pol Roger ger alltid en vinupplevelse utöver det vanliga. Vi är dock mycket nöjda med vår Saphira som utvecklats mycket på enbart 11 månaders lagring på jästen. Förutsättningarna är dessutom väldigt goda när den nu får fortsätta lagras på jästfällningen och utveckla de autolytiska aromerna många månader till framöver!

Vid svensk vinprovning 2016 är det mycket troligt att vi för första gången lämnar in ett av våra mousserande viner för bedömning.

Glöm nu inte att fira vinodlarnas skyddshelgon S:t Vincent nu på fredag den 22 januari. Runt omkring i Frankrike kommer det att firas i helgen, var så säker!

Vad passar inte bättre då än att fira med en äkta Champagne!

Kanske firar vi med den mycket prisvärda Pinot Meunier-dominerade Champagnen Beaumont des Crayéres. Eller så blir det Lyngbybubbel, eller varför inte båda!!

God fortsättning på vinåret 2016!