En fin septembersöndag i vingården med värmande höstsol!

Druvorna behöver all sol de kan få nu inför skörden i oktober. Vi är fortfarande 3-4 veckor senare i mognadsgrad jämfört med förra året. Solaris kommer att kunna skördas men chansen att uppnå förra årets höga sockervärden är inte stor. Det kan dock bli ett ganska bra vin ändå men av en betydligt stramare karaktär. Skörd av Solaris kommer att ske i mitten av oktober som det ser ut just nu. Kanske senare om druvorna håller sig sunda.

Rondo har drabbats en del av mjöldagg som reducerar skörden tyvärr. Precis som tidigare år satsar vi på att göra rosévin av Rondo.

Övriga sorter är ett stort frågetecken. Det hänger på hur länge in i oktober vi kan vänta innan skörd. Det är främst frosten som kan ställa till det och tvinga till skörd i förtid. Även mögel kan spridas snabbt om vädret blir för fuktigt. Vi är ändå hoppfulla och hoppas kunna skörda dessa i slutet av oktober. Samtliga dessa sorter odlar vi för att göra mousserande vin och då behöver inte druvorna vara fullmogna. Det finns dock gränser för hur omogna de kan vara…..